« Tagasi

Peakokk koolis

Projekt „Peakokad koolis" 2022.
 
Eesti Peakokkade Ühendus (EPÜ) ja Maaeluministeerium korraldavad juba neljandat aastat
projekti „Peakokad koolis". Projekti eesmärk on tuua lapsed toidutegemise juurde. Projekti
raames külastavad Eesti põhikoole ja annavad õpilastele kokandustunde Eesti parimad
peakokad. Esimest korda osales meie kool selles projektis 2019. aastal. Tookord osalesid selles projektis meie kooli kodundusringi õpilased ja said valmistada süüa koos peakokk Tarmo Griffeliga, kes igapäevaselt töötab restoranis BabyBack Ribs & BBQ.
 
10. novembril oli taaskord võimalus meie koolil projektis osaleda ja peakokk Inga Paenurme käe all valmistasid maitsvaid roogi 6. a klassi õpilased ja keelekümblusklasside kodundusringi õpilased. Inga Paenurm on OÜ  Markofka söögimaja perenaine, olnud aasta kokk 2005, töötanud peakokana president Toomas Hendrik Ilvese administratsiooni köögi ja teinud süüa Kaja Kallase valitsusele.
 
Õpilaste mõtteid sellest projektist:
Elza: Ma õppisin kuidas lõigata juurvilju ja seda, et enne toidu serveerimist tuleb toitu kindlasti ise maitsta.
Darya: Peakokk rääkis meile erinevatest eesti toiduretseptidest, mina sain valmistada eesti rahvustoitu-karaskit.
Roman: Mulle väga meeldis süüa teha ja sooviksin edaspidi veel sellises projektis osaleda.
Bogdan: Osalesin projektis "Peakokad koolis". Me valmistasime kanavardaid  sooja köögiviljasalatiga ja veel oli menüüs koorene lõhesupp. Magustoit oli kohupiimast, vahukoorest, kamajahust ja marjadest. Mulle maitses kõige rohkem kalasupp. Mulle väga meeldis see projekt, hindan viiega. Tahan selles projektis veel osaleda. Kõige rohkem meeldis toitude tegemine ja suhtlemine sõpradega. Ei meeldinud, et Inga valis võistkonnad, oleks tahtnud ise valida. Olime kahekesi võistkonnas. Mina tahan saada kokaks.
Oskar: Mulle meeldis peakoka sõbralik käitumine ja sõbralikud õpetussõnad.Minu jaoks oli see uudne kogemus. Mulle väga meeldisid tema  (minu jaoks uued) toidu valmistamise meetodid.
Laura: Minu tiim tegi karaskit. Kõige valmistamiseks oli aega 2 tundi. Minu jaoks oli karaski valmistamine lihtne. Kui kõik oli valmis, sõime ja andsime üksteisele hinnanguid ja kommentaare. Oli väga tore ja kindlasti kõik õppisid või proovisid midagi uut.
Greete: Mina tegin oma grupiga kanavardaid sooja köögiviljasalatiga. Kõigile meeldisid kanavardad väga, kuigi nad jõudsin enne serveerimist veidi ära jahtuda. Lõhesupis oleks võinud olla rohkem koostisosi.
Hele-Riin: Minu tiim tegi retsepti järgi karaskit, mulle meeldis seda teha, aga see oli natuke liiga igav. Toidud maitsesid hästi. Minu lemmik oli lõhesupp.
William: Kõikidele jagus tegevust. Isegi mulle, kes ei ei söö üldse kala, meeldis väga lõhesupp.
Kretta-Marie: Mina tegin koos Williamiga kamamagustoitu. Kamamagustoi oli parem kui ma arvasin.
Samuel: Mulle meeldis, et me saime täitsa ise toitu teha ja peakokk Inga jälgis ja soovitas kuidas teha.Mina praadisin kana, brokkolit ja ube. Kõige lõpuks proovisime omavalmistatud toitu ja andsime tehtule hinnangu.